пʼятниця, 19 січня 2018 р.

Водохреща 2018


Водохреща 2018 року. Суть і таїнство свята

Залежно від того, до якої християнської гілки належить віруючий – православної чи католицької, дата святкування істотно відрізняється. Так, парафіяни католицької церкви святкують Водохреща 2018  –  6 січня, в той час як істинно православні віруючі, відзначатимуть –  19 січня 2018 року..
Хрещення Господнє має не просто давнє коріння свого існування, але і не менш давню традицію святкування – вперше торжество відзначили ще за життя святих апостолів і в ті часи Хрещення, і Різдво Христове були об’єднані в одне свято – Богоявлення.
Розмежування християнських урочистостей відбулося приблизно в кінці четвертого століття, однак історичну єдність можна простежити і по сей день. Так, обидва свята мають «Святвечір» зі своїми особливими традиціями – в цей день не можна вживати в їжу нічого, крім страви під назвою «Сочиво» – приготованої з рису або пшона, меду і сухофруктів.
Суть таїнства полягає в залученні людини до певної релігії, прийняття її в лоно християнської сім’ї. Подібна логіка простежується в ритуалах синтоїзму, коли новонароджену дитину за допомогою традиційного обряду представляють божеству, яке захищає певну місцевість. У християнстві відбувається те ж саме – людина, що приймає віру в Христа не тільки стає частиною релігійної громади, але і приймає волю Господа.
У момент зародження свята, торжество також називали «днем освіти» і «Святий Світ», так як в цей день людина очищавлася від всіх скоєних гріхів, і прилучавлася до благословення Христового.

Головні традиції і звичаї Водохреща 2018  

Як і будь-який церковне свято, Хрещення Господнє має свої традиції і особливості.
Купання в ополонці
Безумовно, основною традицією святкування світлого торжества, є купання в ополонці. У давнину цей обряд називали «Водохреща», так як він практично повністю наслідує Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.
Прийнято вважати, що в цей день вся вода на планеті набуває цілющих властивостей, здатна вилікувати від будь-яких хвороб, тому одним з найважливіших елементів урочистості, є занурення в крижану ополонку. Подібна процедура обіцяє не тільки позбавити від усіх недуг, але і змити з людини всі гріхи, і погані наміри.
Традиційно, перед безпосереднім пірнанням, відбувається масовий хресний хід, покликаний прославити важливу для християнського світу подію. Далі слідує освячення спеціально обладнаної ополонки і вже після цього починається процедура «змивання гріхів». Примітно, що з настанням технологічної ери кількість людей, бажаючих долучитися до стародавнього обряду не зменшилася, а навіть серйозно збільшилася.
У зв’язку з цим влада міста, зацікавлена в безпеці своїх громадян, щорічно надає всі необхідні для проведення даного заходу ресурси, щоб учасники відчували себе комфортно і не піддавали своє життя небезпеці.
З точки зору медицини, обряд може нести собою негативні наслідки у вигляді переохолодження і супутніх йому проблем серцево-судинної системи, тому перш ніж піддавати свій організм такому стресу – різке занурення в крижану воду, краще заздалегідь підготуватися: почати загартовуватися або пройти повне медичне обстеження.
Для того щоб участь в обряді була повністю безпечною, досвідчені учасники радять мати з собою кілька рушників, теплий халат і дуже теплий одяг. Можна ще прихопити спирт для розтирання кінцівок, якщо спроба буде не найвдалішою. Також бажано мати при собі купальну шапочку, щоб крижана вода не потрапила у вуха.
Медичні працівники, в свою чергу, дають наступні рекомендації:
Ні в якому разі діти не повинні брати участь в зануренні у воду, так як у них не до кінця сформована імунна система і система терморегуляції. Однак, як часто можна побачити, деякі батьки нехтують цією порадою і починають залучати дітей з найранішнього віку.
Занурюватися повинні тільки повністю здорові люди, без проблем з серцем, судинами, легенями і гінекологічною сферою. В іншому випадку, в результаті переохолодження можна обзавестися парочкою хронічних захворювань. Категорично заборонено вживати алкоголь перед зануренням.
Без особливих наслідків абсолютно здорова людина може перебувати в крижаній воді всього три хвилини, після чого потрібно дуже швидко переміститися в тепле приміщення або укутатися в теплі речі.
Після процедури занурення настійно рекомендується випити горнятко гарячого чаю, краще всього з медом і лимоном.

Водохреща 2018. Властивості водохресної води

Православна Церква іменує водохресну воду великою агіасмою (Святинею). Агіасма здатна залишатися свіжою і не псуватися протягом усього року. Парафіяни освячують воду в храмах під час богослужінь.
Якщо не вдається піти до церкви або місце проживання знаходиться далеко від місця її розташування, то в якості водохресної води можна заготовити воду з будь-якого природного водоймища. Вважається, що в цей день вся вода має чудодійні властивості.
У деяких регіонах батюшки відвідують будинки своїх прихожан і кроплять їх освяченою святинею. Такий обряд допомагає очистити будинок від злих духів. Богоявленська вода здатна зцілювати від хвороб.
Особи духовенства рекомендують вживати її по ложечці в ранкові години натщесерце з шматочком просфори. У селах на Водохреща 2018  люди поять худобу свяченою водою. Вона допомагає їм перенести хрещенські морози, добре плодитися і не хворіти.Про Водохреща 2018 року піде мова далі.

Немає коментарів:

Дописати коментар